Skořice je sušená, očištěná kůra větví stromů různých druhů skořicovníků, mletá nebo celá. Má jemnou chuť a vůni. Stimuluje trávení a podporuje chuť k jídlu a také má posilující vliv na žaludek. Používá se především ke kořenění sladkých pokrmů, sladkého pečiva, ovocných kompotů a při přípravě horkých nápojů. Silice z kůry skořicovníku cejlonského patří mezi nejvíce „horká“ ze všech silic díky vysokému obsahu cinnamaldehydu a eugenolu. Z těchto důvodů je potřeba s ní zacházet se zvýšenou opatrností a měli by být používána pouze zkušenými terapeuty. Silice působí antisepticky a tradičně je využívána také jako afrodiziakum. Je využívána všude tam, kde je potřeba prohřát.
Skořice velmi silně podporuje produkci noradrenalinu, to znamená, že působí jako velmi silný stimulant nervové soustavy. Používá se zejména při stavech sníženého sebevědomí, frustrace a slabosti. S ohledem na své zahřívací účinky se používá také v rovině psychiky v přeneseném slova smyslu k prohřátí. Týká se to zejména vnitřního ustrnutí až „zamrznutí“ i chladu ve vztazích. Skořici můžeme použít k navození pocitu znovunalezené jistoty a bezpečí.